• facebook
  • twitter
  • mail
Krachtpatsers werken zich in het zweet voor Saxus

Krachtpatsers werken zich in het zweet voor Saxus

03-07-2009

BARNEVELD – Zuchtend, zwetend en puffend moesten Wout Zijlstra en Jan Vermaas gisteren alles uit de kast halen om het plaatselijke saxofoonorkest Saxus van zijn plaats te krijgen.

De vijftig blazers hadden zich opgesteld op een vrachtwagen van Vink, die naar de Muziektent aan de Van Hogendorplaan moest worden getrokken.

De twee krachtpaters kregen het gewicht van 23.000 kilo van zijn plek en trokken het gevaarte vervolgens veertig meter door de straat. Vermaas en Zijlstra werden hartstochtelijk aangemoedigd door de vele toeschouwers, die het duo op alle mogelijke manieren probeerden te ondersteunen. Het startsein werd gegeven door wethouder Gerard van den Hengel.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om de blazers van de Veluwehal naar de Muziektent te trekken, maar door de hitte werd de uitdaging verplaatst naar de Van Hogendorplaan. Dat bleek een goede keus, want de twee sterke kerels hadden het lood- en loodzwaar.
De ludieke ‘trektocht’ maakte deel uit van een sponsoractie van Saxus, die geld wil inzamelen om de aanschaf van een contrabas saxofoon mogelijk te maken.
Een dergelijke saxofoon is niet alleen erg groot, maar ook behoorlijk prijzig: circa 22.000 euro. Om die reden is het ook de enige saxofoon die in het Barneveldse orkest nog niet is vertegenwoordigd. Sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton en bas zijn dat wel, wat op zich overigens uniek is voor een amateurorkest. De opbrengst van de actie wordt volgende week donderdag bekendgemaakt.
Jan Vermaas is een echte krachtpatser. In het verleden nam hij met succes deel aan ‘Highland Games’ en wedstrijden als ‘De sterkste man van Garderen’. Uit die periode kent hij ook Wout Zijlstra, die in 2001 de sterkste man van Nederland was en tijdens Highland Games in binnen- en buitenland diverse internationale titels op zijn naam schreef.
De trektocht mondde uit in een gratis toegankelijk concert van Saxus in de Muziektent, dat door ruim honderd belangstellenden op de voet werd gevolgd.
Onder leiding van dirigent Hans Kuijt speelde het orkest Phantom of the Opera, twee liedjes van Amy Winehouse (Back to Black en Rehab), the Pink Panter, filmmuziek uit Pirates of the Caribean en Tears in Heaven van Eric Clapton. Het optreden duurde tot iets na 21.00 uur.  Daarnaast was er er een optreden van Saxtet (een club gevorderde blazers), dat onder meer het prachtige Children of Sanchez speelde.

Tekst: Barneveldse Krant

Foto: Stefan de Vogel