• facebook
  • twitter
  • mail
Muzikaal protest SaxTet tijdens voorstelling Barneveldse krant

Muzikaal protest SaxTet tijdens voorstelling Barneveldse krant

In een uitverkochte grote zaal van het Barneveldse Schaffelaartheater gaf het SaxTet dindsdag 27 december een wel heel bijzonder optreden. Halverwege de eindejaarsvoorstelling 5voor12 van de Barneveldse Krant kwamen twintig saxofonisten onaangekondigd uit de coulissen tevoorschijn om voor het publiek, ongeveer 550 man, de Bohemian Rhapsody van Queen ten gehore te brengen. Het applaus was nog niet verstomd of het SaxTet zette direct een tweede nummer in: Yesterday van The Beatles.

Dat laatste nummer werd een duidelijke knipoog naar het gemeentebestuur, dat in de zaal aanwezig was. Vanaf maat vijf liep af en toe één van de spelers met saxofoon en standaard weg om in de coulissen te verdwijnen, totdat halverwege het nummer de muziek verstomde. Op die manier werd Yesterday een protestlied vanwege de eerder vastgestelde gemeentelijke bezuinigingen op de muziekschool. Direct na deze bijzondere versie van Yesterday kreeg dirigent Hans Kuijt van SaxUs kort de gelegenheid om toe te lichten hoe hij denkt over de bezuinigingen in relatie tot de toekomst van de muziekschool en muzieklessen.

Na afloop bleek de boodschap bij het publiek overgekomen te zijn: ” Ik dacht eerst dat dat meisje niet lekker werd toen ze ineens wegliep, maar even later werd mij duidelijk wat de boodschap was,” aldus één van de aanwezigen. Of het muzikale protest ook (gemeente)politieke consequenties heeft, dat zal nog moeten blijken.