• facebook
  • twitter
  • mail
Verhaal I Swingend optreden met Afrikaans tintje

Verhaal I Swingend optreden met Afrikaans tintje

10-05-2014

,,Kijk jongens, zij weten wél hoe je moet spelen en bewegen tegelijk, dat swingt gewoon”, zegt dirigent Hans Kuijt tijdens de repetities in de Barneveldse Bethelkerk. Zaterdag 10 mei ontving SaxUs vijf talentvolle Oegandese jongeren, die via een Amsterdams uitwisselingsprogramma enige tijd in Nederland zijn. Emison, Tony, Rose, Claire en Oscar vormen samen het saxofoonkwintet Five Stars. In bijzonder korte tijd leerden zij enkele jaren geleden saxofoon spelen van muziekdocente Monique Udo. Via het project stichting Muziek voor Kinderen kregen deze jongeren, alle vijf afkomstig uit een weeshuis nabij Kampala, de mogelijkheid een instrument te leren bespelen. ,,Binnen drie weken konden ze saxofoon spelen en noten lezen, fantastisch”, vertelt Monique. ,,Ze hebben er talent voor, en bovendien worden ze niet afgeleid door hun mobieltjes of door facebook.”

Op uitnodiging van hun zogeheten Muziekmaatjes uit Amsterdam zijn de Five Stars in Nederland om te laten zien en horen wat ze in hun mars hebben. Via contact met Hans Kuijt maakten ze tussen verschillende optredens in de hoofdstad ook tijd vrij om samen te spelen met SaxUs. ,,Een bijzondere ervaring voor deze tieners, maar ook voor het Barneveldse orkest”, aldus Hans en Monique.

En dat blijkt al vanaf het eerste moment dat er samengespeeld wordt. Gimme Some Lovin’ van de Blues Brothers klinkt meteen bijzonder swingend. Zonder enige schroom mengen de Oegandezen zich met het orkest en als er een solo gespeeld moet worden melden ze zich direct. Het veel statiger Pavane van Jeffrey Wilson blijkt voor de jonge Afrikanen ook geen probleem. Het is duidelijk, saxofoonspelen zit in hun genen.

Het wordt steeds gezelliger in de Bethelkerk, mede dankzij de gesponsorde lunch van supermarkt Plus.  Onderwijl blijft buiten de regen met bakken uit de hemel komen. Het geplande optreden in het dorpscentrum van Barneveld valt letterlijk in het water, maar gelukkig is er een alternatief: de foyer van het Barneveldse Schaffelaartheater. Bovendien, hier vindt dezelfde dag ‘s avonds een benefietconcert voor Kenia plaats, dus eigenlijk komt dit bijzondere concert op zijn juiste plaats terecht.

Een uur lang spelen SaxUs en de Five Stars, waarbij het Oegandese kwintet tussendoor ook een paar eigen nummers voor haar rekening neemt. Zetten ze een bekende tune van The Lion King in, dan zingt en klapt het orkest én publiek direct mee. De sfeer zit er goed in. Juist om de ervaring nog iets groter te maken, wisselen de muziekgenres in rap tempo, van klassiek werk van Bach tot een Spaanse paso doble en het bekende Music van John Miles.

Met deze dag zijn de tieners uit Oeganda een ervaring rijker, maar datzelfde geldt voor de toeteraars uit kippendorp. ,,Als ik zie hoe swingend de Oegandezen spelen en hoe zij zo spontaan contact maken met het publiek, daar kunnen jullie nog wat van leren”, aldus iemand uit het publiek.

De Five Stars vormen met hun saxofoons ambassadeurs van het weeshuis, het St. Mary Kevin Orphanage. Ze geven er zelf muziekles aan andere kinderen. Via de optredens zamelen ze geld in voor het tehuis, waar 250 arme kinderen wonen. Veelal zijn dat oorlogsslachtoffers en vroegere straatkinderen. Kuijt: ,,Ik sluit niet uit dat we als SaxUs binnenkort nog een eigen optreden plannen om voor dit project in Oeganda geld in te zamelen.”

Tekst: Wouter van Dijk

Foto: PauwMedia