• facebook
  • twitter
  • mail
Verhaal I Kersttournee SaxTet

Verhaal I Kersttournee SaxTet

13-12-2014

Onbreekbare kerstballen, nepkerstbomen in alle kleuren en maten en glühwein zonder alcohol. De aftrap van de regiokersttour van het Saxtet in het Amersfoortse tuincentrum Ranzijn had zaterdag 13 december misschien iets spannender gekund, het toeterplezier was er niet minder om. Terwijl het publiek druppelgewijs langsstroomde -sommige kleuters met daarbij de vingers in de oren – passeerde de ene na de andere kersthit de revue. Met name de wat rustigere tweede ‘set’ gaf dirigent Hans Kuijt de gelegenheid nog snel even een nieuw nummer in te studeren, I’m dreaming of a white christmas…

Nou ja, wit werd het deze dag nog niet, al speelden grote temperatuursverschillen wel een belangrijke rol. Zo lekker fris als het was in de buitenplantenhoek van Ranzijn, zo broeierig kon het zijn bij de verpleegafdeling van Norschoten in Barneveld, onze tweede halte van dit tournee. Terwijl menigeen er in T-shirt verscheen voor de ouden van dagen, bleef de roodwitte kerstmuts toch een essentieel ingrediënt voor de algehele kerstsfeer. We hopen uiteraard dat de senioren genoten hebben van deze zaterdagmiddag.

Pas écht in kerstsfeer kwam het gezelschap wellicht in het bos bij Lunteren, nadat enkele volgauto’s vastraakten in de blubber. Een lang donker pad leidde naar De Koepel, een toren midden in het Lunterse Buurtbos, met aan de voet een witte tent. Die tent bleek ons podium. Het was groot genoeg voor ons, vonden we. Wel een beetje krapjes. Na enkele nummers uit ons inmiddels onuitputtelijke kerstrepertoire was het hier, tussen de vuurkorven, de glühwein (met alcohol) de lichtjes en de erwtensoeplucht zelfs tijd voor samenzang, waarbij menigeen uit volle borst meezong. Kerstsfeer.

Niet minder ‘kerstig’ was het tijdens onze volgende ‘gig’ deze dag, tijdens Candlelight in het Barneveldse centrum, waar we plaatsnamen op het bordes van het gemeentehuis. De vingers begonnen al wat koud en stram te worden, evenals de mondhoeken, maar de kerstnummers waren er niet minder om. Toen ook popkoor Ofcourse aanschoof ter vocale begeleiding, was het even voor de toeteraars een verademing ook andere nummers te spelen die (volgens Jacko) niets met kerst te maken hebben: Bohemian Rhapsody, Music.

Candlelight begon al aardig tegen het eind aan te lopen en onze plek werd ingenomen door een band, maar Hans was er eigenlijk nog niet klaar mee. De rest ook niet natuurlijk. Samen met het fanatieke popkoor vond ons laatste, onofficiële, optreden van deze enerverende dag daarom plaats direct naast het terras van de Babbel. Het publiek zat daar toch al klaar, had alleen nog geen object om te aanschouwen. Na enkele nummers was het eind van deze dag dan toch in zicht. Een mooie ervaring voor alle deelnemers, en een goede opmaat naar aankomende zaterdag: ons winterconcert in ‘t Trefpunt in Voorthuizen.

Tekst: Wouter van Dijk

Foto: Myrthe Majoor