• facebook
  • twitter
  • mail
SaxUs treedt op tijdens bijzonder theaterstuk over Puttense razzia

SaxUs treedt op tijdens bijzonder theaterstuk over Puttense razzia

29 en 30 juni 2018

Een bijzonder optreden van SaxUs staat eind juni gepland in Putten. Tijdens de uitvoering van het theaterstuk ‘Van Klaagzang naar Hoop’ verzorgt het saxofoonorkest uit Barneveld de muziek.

Het theaterstuk, dat gebracht gaat worden door negen Puttense toneelspeelsters, verhaalt over de Puttense razzia in de Tweede Wereldoorlog. In oktober 1944 voerde de bezetter als vergeldingsactie het grootste deel van de mannelijke bevolking in Putten af naar concentratiekampen. In totaal 552 mannen kwamen om het leven.

Het toneelstuk wordt vier maal opgevoerd: twee keer op vrijdag 29 juni (17.00 uur en 20.00 uur) en twee keer op zaterdag 30 juni (ook 17.00 uur en 20.00 uur). De start is bij het herdenkingsmonument ‘De vrouw van Putten’ (zie foto).

De voorstelling gaat over onder meer hoe het de vrouwen en kinderen die achterbleven verging. Ook worden in het verhaal parallellen getrokken met het heden. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van de makers om de gebeurtenissen in Putten van 1944 historisch verantwoord na te spelen.

SaxUs brengt tijdens de voorstelling verschillende koralen en muziekstukken, onder meer gecomponeerd door Astor Piazzolla.

‘Van Klaagzang naar Hoop’ maakt deel uit van het Erfgoedfestival Gelderland ‘Over Grenzen’, met in totaal tien theatervoorstellingen op diverse locaties in de provincie.